Samspil omkring differentialregningens elementer i gymnasiets matematik og fysik

Specialeforsvar ved Flemming Munch Hansen

Abstract 

Formålet med dette speciale er at klarlægge de muligheder, der er for at dyrke samspillet mellem matematik og fysik i gymnasieundervisningen efter den ny gymnasiereform. Dette gøres igennem det konkrete eksempel differential- og integralregning. Udgangspunktet er at undersøge om de officielle rammer for matematik- og fysikundervisningen, det vil sige læreplaner, -bøger og eksamenssæt i de to fag, giver mulighed for at udnytte samhørigheden mellem de to fag til tværfaglige undervisningsforløb.

Læreplaner, -bøger og eksamenssæt er analyseret ved hjælp af den antropologiske teori om didaktik med henblik på at bestemme hvilke matematiske organisationer eleverne forventes, at være i stand til at benytte i de to fag i forbindelse med en skriftlig eksamen, og om der er en sammenhæng imellem disse matematiske organisationer.

Til sidst diskuteres, hvordan et tværfagligt undervisningsforløb kan designes sådan at relevansen til begge fags pensum bevares. Til dette anvendes teorien om study and research programmmes, som er en teori, der bygger videre på den antropologiske teori om didaktik.

Vejleder: Carl Winsløw
Censor: Claus Michelsen, SDU