Htx-elevers interesser for naturvidenskab? Kvaliteter og udfordringer

NAFADISE

Oplæg ved Lars Ulriksen, IND

Htx er en gymnasial uddannelse med vægt på teknik og naturvidenskab. På seminaret vil jeg præsentere resultater fra et forskningsprojekt, som bygger på en bred vifte af metoder. Projektet har sat fokus på læringsmiljø, og på elevernes interesser i forhold til teknik og naturvidenskab.

Jeg vil først sige noget om baggrunden for undersøgelsen design, og dernæst sætte fokus på den del af undersøgelsen, som handler om elevernes interesser for teknik og naturvidenskab, og sætte disse interesser i forhold til læreplanerne i fagene fysik og teknologi, og dansk. Resultaterne peger på nogle udfordringer for htx-uddannelsen i forhold tvetydigheder i fagenes læreplaner og forskelle i elevernes interesser, og på udfordringer for aftageruddannelserne i forhold til at have øje for kompetencer og interesser hos htx-studenterne.

Projektet er gennemført sammen med Henriette T.Holmegaard og Birgitte Simonsen fra Center for Ungdomsforskning (DPU, Aarhus Universitet), og er finansieret af Foreningen af Skoleledere ved de tekniske skole (FS), Ingeniørforeningen i Danmark, Undervisningsministeriet og USA.