Didaktik på tværs af matematik og historie - en prakseologisk undersøgelse af gymnasiale studieretningsprojekter

Specialeforsvar ved Britta Hansen

Vejleder: Carl Winsløw

Censor: Bettina Dahl Søndergaard, AU.

Abstract

Med gymnasiereformen fra 2005 blev studieretninger og studieretningsprojekt indført i det danske gymnasium. Studieretningsprojektet er et tværfagligt projekt, som hver elev skal skrive i 3.g. Studieretningsprojektet skal skrives i mindst to fag, valgt blandt studieretningsfagene og dansk eller historie, der er obligatoriske for alle.

I dette speciale analyseres studieretningsprojekterne i matematik og historie, og nærmere bestemt er det karakteren af det tværfaglige samspil mellem matematik og historie, der undersøges.

Først undersøges mulighederne for et tværfagligt samspil i mellem matematik og historie ved at beskrive den didaktiske transposition fra videnskabsfagenes samspil til et tilsvarende for gymnasiefagene. Dette giver en kategorisering af samspillet.

Projektbesvarelserne analyseres ud fra Yves Chevallards begreber: prakseologi, matematisk organisation samt studie- og forskningsprogrammer - alle begreber, der knytter sig til den antropologiske teori for didaktik. Begreberne præsenteres desuden i forhold til historie og tværfaglighedstyperne.

Resultatet af analysen holdes op imod de ministerielle krav og mål, der er formuleret for studieretningsprojekterne. Det viser sig, at det er svært at opnå et tværfagligt samspil mellem matematik og historie i en projektform som studieretningsprojektet, når officielle krav og mål skal honoreres.

Hele specialerapporten kan downloades her.