Hvem er de nye studenter? Baggrund, interesse & uddannelsesstrategi

Specialeforsvar ved Philipp Lorenzen.   

Titel:
Hvem er de nye studenter? Baggrund, interesse & uddannelsesstrategi
- en studiestartsundersøgelse på Biologi og Geografi & Geoinformatik ved Det Naturvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

Abstract:

Et faldende optag af nye studenter og lav gennemførsel er kerneproblemerne på nogle af de naturvidenskabelige uddannelser på Københavns Universitet. Årsagerne til dette, er der desværre ikke rigtig klarhed om, men ikke desto mindre er det blevet til en vigtig strategisk satsning for fakultetet at forbedre disse forhold.

Med afsæt i en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse ved studiestart på Biologi (n=175) og Geografi & Geoinformatik (n= 71) samt 12 efterfølgende uddybende forskningsinterviews vil denne undersøgelse stille skarpt på hvem de nye studenter er. Dette med henblik på at give uddannelsesinstitutionen et bedre redskab for specifikt at definere tiltag til den strategiske statsning mod faldende optag og lav gennemførelse.

Undersøgelsen viser, at de nystartede studenter på begge uddannelser er en sammensat og heterogen population, der primært har valgt uddannelse på baggrund af en interessedreven motivation. I en analyse af studenternes overvejelser omkring uddannelsesvalget og fremtidige mål, nuancerer undersøgelsen begrebet interesse og identificerer overordnet tre forskellige studentergrupper, der indholdsudfylder begrebet på forskellig måde. Undersøgelsen viser endvidere at studenterne har anlagt forskellige uddannelsesstrategier, som alle i deres kerne må betragtes som selvrealiserende og i mindre grad som instrumentelle, dvs. at studenterne i mindre grad betydningstilskriver et fremtidigt jobsigte ved begyndelsen af deres uddannelse.

Vejleder: Lene Møller Madsen.