Talent, totem, tabu og anden naturtro

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Talent, totem, tabu og anden naturtro. / Johannsen, Bjørn Friis; Bruun, Jesper.

In: Dansk Pædagogisk Tidsskrift, Vol. 2015, No. 3, 09.2015, p. 53-62.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Johannsen, BF & Bruun, J 2015, 'Talent, totem, tabu og anden naturtro', Dansk Pædagogisk Tidsskrift, vol. 2015, no. 3, pp. 53-62.

APA

Johannsen, B. F., & Bruun, J. (2015). Talent, totem, tabu og anden naturtro. Dansk Pædagogisk Tidsskrift, 2015(3), 53-62.

Vancouver

Johannsen BF, Bruun J. Talent, totem, tabu og anden naturtro. Dansk Pædagogisk Tidsskrift. 2015 Sep;2015(3):53-62.

Author

Johannsen, Bjørn Friis ; Bruun, Jesper. / Talent, totem, tabu og anden naturtro. In: Dansk Pædagogisk Tidsskrift. 2015 ; Vol. 2015, No. 3. pp. 53-62.

Bibtex

@article{fab2497025b541b0b2534e05fb9542ab,
title = "Talent, totem, tabu og anden naturtro",
abstract = "I uddannelse itales{\ae}ttes talent ofte som noget studerende enten har eller ikke har. Dermed bliver en del af uddannelsernes og undervisernes form{\aa}l at genkende og kultivere talent. Denne artikel belyser, hvordan to undervisere p{\aa} matematik og fysik genkender talent ud fra deres egen praksis. For at forst{\aa}, hvad der er p{\aa} spil for de to undervisere, indhentes begreber der normalt bruges i beskrivelsen af naturfolk, for eksempel totemtro og j{\ae}ger-samlerkultur. Matematikeren synes at have adgang til indre billeder af abstrakte geometriske figurer - en slags foranderlig totem der har fulgt ham gennem hans matematiske liv. Fysikeren deler fysikstammen op i to legitime m{\aa}der at drive fysik p{\aa}: j{\ae}gere og samlere, problemknusere og dem der finder m{\o}nstre i indsamlede data. Begge leder efter nogen, som ligner dem selv p{\aa} den m{\aa}de de g{\aa}r til faget p{\aa}. Nogen de kan videregive noget af den {\aa}nd til, som ligger i den faglige kultur de kommer fra. Det peger p{\aa}, at talent ikke eksisterer per se, men snarere er en bearbejdning af et genkendt potentiale. Det er en proces der er v{\ae}rd at unders{\o}ge b{\aa}de for dem der bearbejdes, dem der bearbejder, og i {\o}vrigt alle de andre som ikke m{\aa} v{\ae}re med i kulten.",
author = "Johannsen, {Bj{\o}rn Friis} and Jesper Bruun",
year = "2015",
month = sep,
language = "Dansk",
volume = "2015",
pages = "53--62",
journal = "Dansk P{\ae}dagogisk Tidsskrift",
issn = "0904-2393",
publisher = "Foreningen bag Udgivelsen af Dansk Paedagogisk Tidsskrift",
number = "3",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Talent, totem, tabu og anden naturtro

AU - Johannsen, Bjørn Friis

AU - Bruun, Jesper

PY - 2015/9

Y1 - 2015/9

N2 - I uddannelse italesættes talent ofte som noget studerende enten har eller ikke har. Dermed bliver en del af uddannelsernes og undervisernes formål at genkende og kultivere talent. Denne artikel belyser, hvordan to undervisere på matematik og fysik genkender talent ud fra deres egen praksis. For at forstå, hvad der er på spil for de to undervisere, indhentes begreber der normalt bruges i beskrivelsen af naturfolk, for eksempel totemtro og jæger-samlerkultur. Matematikeren synes at have adgang til indre billeder af abstrakte geometriske figurer - en slags foranderlig totem der har fulgt ham gennem hans matematiske liv. Fysikeren deler fysikstammen op i to legitime måder at drive fysik på: jægere og samlere, problemknusere og dem der finder mønstre i indsamlede data. Begge leder efter nogen, som ligner dem selv på den måde de går til faget på. Nogen de kan videregive noget af den ånd til, som ligger i den faglige kultur de kommer fra. Det peger på, at talent ikke eksisterer per se, men snarere er en bearbejdning af et genkendt potentiale. Det er en proces der er værd at undersøge både for dem der bearbejdes, dem der bearbejder, og i øvrigt alle de andre som ikke må være med i kulten.

AB - I uddannelse italesættes talent ofte som noget studerende enten har eller ikke har. Dermed bliver en del af uddannelsernes og undervisernes formål at genkende og kultivere talent. Denne artikel belyser, hvordan to undervisere på matematik og fysik genkender talent ud fra deres egen praksis. For at forstå, hvad der er på spil for de to undervisere, indhentes begreber der normalt bruges i beskrivelsen af naturfolk, for eksempel totemtro og jæger-samlerkultur. Matematikeren synes at have adgang til indre billeder af abstrakte geometriske figurer - en slags foranderlig totem der har fulgt ham gennem hans matematiske liv. Fysikeren deler fysikstammen op i to legitime måder at drive fysik på: jægere og samlere, problemknusere og dem der finder mønstre i indsamlede data. Begge leder efter nogen, som ligner dem selv på den måde de går til faget på. Nogen de kan videregive noget af den ånd til, som ligger i den faglige kultur de kommer fra. Det peger på, at talent ikke eksisterer per se, men snarere er en bearbejdning af et genkendt potentiale. Det er en proces der er værd at undersøge både for dem der bearbejdes, dem der bearbejder, og i øvrigt alle de andre som ikke må være med i kulten.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2015

SP - 53

EP - 62

JO - Dansk Pædagogisk Tidsskrift

JF - Dansk Pædagogisk Tidsskrift

SN - 0904-2393

IS - 3

ER -

ID: 153111085