30. juni 2023

Carl Winsløw er i front for CERME: Vi skal håndtere vores vokseværk 

Forskning

For 13. gang samles førende europæiske forskere i matematikdidaktik til konferencen CERME.

Carl Winsløw
Hemmeligheden bag den succesfulde CERME-konference er arbejdsformatet, mener professor og ERME-præsident Carl Winsløw.

Omkring 900 forskere samles i år i Budapest til den 13. udgave af den ikoniske CERME-kongres, der har som mål at fostre kommunikation og samarbejde om matematikdidaktisk forskning på tværs af kontinentet.

Det er første gang siden 2019, at konferencen ikke foregår virtuelt. Og interessen er så stor, at flere hundrede forskere måtte gå forgæves efter en af de eftertragtede pladser. Og det er et problem, der skal løses, fortæller Carl Winsløw, professor i matematikdidaktik ved Institut for Naturfagenes Didaktik og præsident for ERME siden 2021.

“CERME er den bedste konference indenfor det her forskningsområde. Og nu skal vi sørge for, at vi ikke bliver kvalt i succesen,” siger han.

Spørger man Carl Winsløw er han ikke tvivl om, hvad der har gjort CERME så eftertragtet, at kongressen nu er ved at vokse ud over sine bredder.

“Hemmeligheden bag succesen er, at man rent faktisk arbejder sammen,” siger professoren.

“Mange konferencer går ud på, at man hører oplæg efter oplæg baseret på PowerPoint-præsentationer. Det er der nærmest ikke noget af på CERME.”

Et fantastisk arbejdsformat

Kernen af CERME er 30 tematiske arbejdsgrupper med fokus på alt fra geometri til matematik med teknologi. Når man mødes i de respektive arbejdsgrupper, har deltagerne allerede læst artiklerne, som er optaget.

“Det betyder, at man kan bruge tiden på at diskutere indholdet i mindre grupper. Man kan arbejde i dybden med lige det man interesserer sig mest for og tale direkte med forfatteren,” siger Carl Winsløw.

“Det er et fantastisk arbejdsformat, som virkelig giver mulighed for at danne faglige netværk. Når du har siddet og diskuteret en artikel i en hel time, har du et rigtig godt udgangspunkt for at finde folk, du kan arbejde sammen med. Jeg har mødt mange kolleger på CERME, som jeg senere har skrevet artikler med.”

Vil ikke lave megakongres

Mange af de omring 900 pladser er i dag reserveret til førsteforfatterne til de artikler, som optages til konferencen. Og det giver en tendens til overvægt af ph.d.-studerende.

“Det er godt, at vi kan lade mange komme til orde. Men det betyder også, at selv kendte og etablerede forskere kan have svært ved at sikre sig en plads. Der skal findes en løsning, som fastholder CERMEs høje faglige niveau,” siger Carl Winsløw.

Svaret på CERMEs vokseværk bliver ikke at lave en megakongres og skifte det traditionelle akademiske venue ud med et kommercielt konferencecenter, siger Carl Winsløw.

“Det ville ændre CERME, hvis der var mange flere deltagere. Vi ville miste noget etos ved ikke at holde det på et universitet, for ikke at tale om, hvor meget dyrere det ville blive.”

Modning af feltet

I stedet vil Carl Winsløw sammen med resten af ERME’s ledelse arbejde for at udvikle de mere specialiserede konference formater, som foreningen kalder ERME Topic Conferences.

“ERME Topic Conferences har et tema, der svarer omtrent til en af CERMEs arbejdsgrupper. Og de skal udbygges over de næste to år så vi kan aflaste CERME,” siger Carl Winsløw. 

“Arbejdsformen er på disse konferencer den samme som på CERME, så man kan arbejde med artikler og danne netværk som initierer ny forskning. Og vi bevæger os generelt mod mere specialiserede konferencer indenfor matematikdidaktik. Det ser jeg også som et tegn på en modning af feltet.”

Berigende og tilfredsstillende

Efter at have aftjent og afsluttet seks år i ERMEs bestyrelse blev Carl Winsløw overrasket, da han i 2021 blev spurgt om han ville overtage lederposten. Og selvom meget har handlet om, at få organisationen godt igennem Corona-pandemien, så er det et hverv, professoren nyder.

“Bestyrelsens rolle handler meget om at uddelegere opgaver til de mange engagerede forskere i foreningen. Det er meget berigende og tilfredsstillende, at man nærmest aldrig oplever, at folk siger nej,” fortæller Carl Winsløw.

“Det overrasker mig igen og igen, hvor meget folk er villige til at give af sig selv og deres tid, selvom det måske ikke giver personlig vinding og prestige. Det er opløftende i disse tider, hvor der er meget millimetertænkning.”

CERME13 finder sted 10.-14. juli i Budapest.

Emner