ESERA-konference i København sætter deltagerrekord
IND er værter, når Europas vigtigste konference for naturvidenskabelig uddannelsesforskning for første gang finder sted i København.

Når Øksnehallen og DGI-byen i august slår dørene op for ESERA 2025-konferencen er det med flere deltagere end nogensinde før. Mere end 1700 forskere fra hele verden er tilmeldt konferencen, der finder sted for 16. gang siden 1995. Dermed markerer konferencen også 30-års jubilæet for ESERA-konferencen.
"Vi er utroligt glade for at kunne byde så mange internationale kolleger velkommen til København,” siger Jesper Bruun, der er formand for konferencen og lektor på Institut for Naturfagenes Didaktik.
Konferencen sætter i år fokus på, hvordan naturvidenskabelig uddannelse ændrer sig som følge af digitale fremskridt og det voksende behov for bæredygtighed.
“Vi skal undersøge, hvordan de her samfundsmæssige forandringer former uddannelse, undervisning og læring, og hvordan uddannelse igen kan påvirke samfundet. Vi glæder os til en uge med naturfagsdidaktisk forskning - med spritnye forskningsresultater, videnskabelige diskussioner og netværk,” siger Jesper Bruun.
ESERA (European Science Education Research Association)
ESERA blev grundlagt på den europæiske konference om forskning i naturfagsundervisning, som blev afholdt i Leeds, England, i april 1995.
Formålet med ESERA er at:
-
Styrke bredden og kvaliteten af forskning og forskeruddannelse inden for naturfagsundervisning i Europa.
-
Skabe et forum for samarbejde om forskning i naturfagsundervisning mellem europæiske lande.
-
Repræsentere de faglige interesser for forskere inden for naturfagsundervisning i Europa.
-
Arbejde for at forbinde forskning med uddannelsespolitik og -praksis inden for naturfagsundervisning i Europa.
-
Fremme forbindelser mellem forskere i naturfagsundervisning i Europa og tilsvarende forskningsmiljøer i resten af verden.
Ekstra støtte til unge forskere
Som noget nyt vil der i år blive ydet en særlig indsats til forskere, der er ved at starte deres karriere.
“Vi ved, at det kan være overvældende at være på ESERA-konferencen for første gang, og vi vil gerne hjælpe nye forskere med at få mest muligt ud af deres dage i København,” fortæller Jesper Bruun.

Som ESERA-nybegynder kan man i år blive koblet til en mere erfaren forsker i en mentor-ordning, som skal gøre det nemmere at navigere både det faglige og sociale indhold på konferencen.
Derudover bliver der op til konferencen afholdt flere online workshops, der skal hjælpe især nye oplægsholdere med at blive skarpe på deres præsentation.
Fokus på dialog
Et andet nyt tiltag på årets ESERA-konference er formater, der opfordrer til dialog og diskussion fremfor enetale.
“Alle vores format opfordrer til refleksioner, diskussioner og konstruktiv feedback.” siger Jesper Bruun.
Uanset om det er gennem sonderende seminarer, fælles symposier eller tematisk grupperede præsentationer, er sessionerne designet til naturligt at forbinde deltagere med fælles interesser.
“Vi ved fra forskningen, at læring understøttes af gode diskussioner og udveksling og kritisk stillingtagen til ideer. Til en konference som ESERA er man der for at lære noget som er helt nyt for alle. Derfor vil vi gerne have god læringspraksis med ind på konferencen.
Vi ved, at det kan være overvældende at være på ESERA-konferencen for første gang.
ESERA 2025 løber af stablen 25. til 29. august i Øksnehallen, på Copenhagen Conference Center og i Rysensteen Gymnasiums lokaler lige ved Øksnehallen. Konferencen er støttet af Novo Nordisk Fonden.