Dansk Naturvidenskabsfestival – 10 års erfaringer

INDsigt ved Liva Vrist Rønn og Mikkel Bohm, Dansk Naturvidenskabsformidling

Liva Vrist RønnI 2011 afholdtes Dansk Naturvidenskabsfestival for 10. gang. Fra en spæd start i 1998 hvor festivalen over 10 dage hvert andet år henvendte sig bredt til hele befolkningen, valgte arrangørerne fra Dansk Naturvidenskabsformidling fra 2006 at fokusere målgruppen til børn og unge i grundskoler og ungdomsuddannelser over en femdages periode i uge 39 hvert år. I 2011 deltog ca 1/3 af landets grundskoler og 2/3 af de gymnasiale ungdomsuddannelser i Dansk Naturvidenskabsfestival.

Denne strategi viste sig at være populær blandt mange lærere og Mikkel Bohmhele skoler, der har taget godt imod den årlige naturvidenskabsfestival og gjort deltagelsen til en årlig tradition. Naturfagslærere er i mindretal på lærerværelset og ofte har skoler ikke en tydelig strategi for de naturvidenskabelige fag. Dansk Naturvidenskabsfestival giver lærerne en kærkommen anledning til at fokusere på naturfagene og tydeliggøre dem over for kolleger, ledelse, forældre – og naturligvis overfor eleverne.

Formålet med festivalen er at skabe begejstring for naturvidenskab blandt børn og unge. Men elever kommer og går mens lærere består. Og derfor er det langsigtede mål med festivalen at påvirke de naturfaglige kulturer på skolerne, for på den måde på den lange bane at skabe bedre og mere inspirerende naturfagsundervisning – også når der ikke er festival.

Festivalen er også en anledning til at skabe samarbejde mellem skoler på tværs og langs af uddannelseskæden, og det er et mål at involvere flere virksomheder og uformelle læringsmiljøer i festivalen.

I vores præsentation af festivalen vil vi dels komme ind på de mange konkrete initiativer, sekretariatet fra Dansk Naturvidenskabsformidling sætter i søen (bl.a. det årlige masseeksperiment), dels fortælle om de flere hundrede konkrete aktiviteter der arrangeres rundt om i landet og de målbare resultater, festivalen har i skolerne

Deltagelse i seminaret er gratis, men vi beder om en tilmelding. Send en mail til indsigt@ind.ku.dk senest  2. oktober 2012