Som bilag til den aktuelle analyse om talent og talentaktiviteter bragt i Mona (1) 2014, bringes her en oversigt over danske talentaktiviteter.
Oversigt over aktive talentaktiviteter
Denne oversigt over aktive talentaktiviteter har til formål at give et indblik i det talentmiljø, vi har i Danmark særligt inden for naturvidenskaberne. Målet er, at den skal beskrive alle naturvidenskabelige talentaktiviteter i Danmark, men også nogle af dem, der ikke beskæftiger sig med naturvidenskab. Disse medtages for at perspektivere talentaktiviteterne inden for naturvidenskab.
Talentaktiviteter opfattes her som aktiviteter i en meget bred forstand, der gennem deres virke kan bidrage til at et talent udvikles blandt deltagerne. Det er altså ikke et krav, at talent er indskrevet i formålsbetegnelsen.
I beskrivelserne skelnes der mellem tre typer talentaktiviteter: interesseaktiviteter, talentpleje og talentudvikling. Interesseaktiviteter har til formål at øge interessen for et emne, talentpleje har til formål at forbedre forudsætningerne for de potentielle talenter og talentudvikling har til formål at udvikle deltagernes kompetencer. En nærmere beskrivelse af de tre aktivitetstyper findes i MONA 2014-1.
Aktiviteterne er opdelt i 6 kategorier baseret på deres format. Så vidt det har været muligt medfølger en beskrivelse af aktiviteternes indhold og formål samt et hyperlink til aktivitetens hjemmeside.
Kategorier:
Fritidsaktiviteter har ikke nødvendigvis nogen forbindelse til deltagernes uddannelse og er dermed noget de kan bruge deres fritid på. Aktiviteterne fokuserer typisk på enten interesse eller talentpleje og holder sig fra talentudvikling for ikke at influere med skolens/ungdomsuddannelsens arbejde.
Konkurrencer er næsten altid projektbaserede. Deltagere udarbejder selvstændigt et projekt, som videreudvikles op til selve konkurrencen. I mange tilfælde vil der være tilbud om vejledning op til selve konkurrencen.
Olympiader er egentlig også konkurrencer, men fokuserer mere på individet og kendetegnes ofte i formålsbeskrivelsen ved at fokusere på at udvikle venskaber mellem deltagerne.
Onlineaktiviteter er på ingen måde forbeholdt elever med særlige forudsætninger eller talenter, men de tilbyder som regel noget ekstra til denne gruppe elever i form af nye udfordringer.
Pull-out aktiviteter er som navnet antyder aktiviteter, hvor elever bliver taget ud af deres sædvanlige undervisning for at deltage i andre aktiviteter. Nogle af disse aktiviteter har et beskedent overlap med den normale undervisning eller indgår faktisk til en vis grad i den normale undervisning. De adskiller sig primært fra fritidsaktiviteter ved at fokusere på talentpleje og talentudvikling.
Skoleprojekter foregår på elevernes uddannelsesinstitutioner og fokuserer på at ændre undervisningsformen eller klassestrukturen.
Fritidsaktiviteter
Biotech Academy Camp
Indhold: Camp hvor 24 gymnasieelever lærer om et bioteknologisk emne i løbet af efterårsferien.
Formål: At give indsigt i, hvad det vil sige at læse bioteknologi, og hvad man laver i industrien, når man er færdiguddannet biotekingeniør.
Experimentarium Science Klub
Indhold: 4 årlige arrangementer for 7-12-årige på Experimentarium om naturvidenskabelige emner. Derudover ugentlige mails med forsøg de selv kan udføre.
Formål: At lære på en sjov måde og møde ligesindede børn.
Gifted Children
Indhold: Interesseorganisation for familier med højtbegavede børn. Arrangerer aktiviteter for medlemmerne og forsøger at påvirke det politiske miljø.
Formål: At fremme trivslen og skabe de bedst mulige vilkår for højtbegavede børn.
Nø(r)dskole
Indhold: Undervisning af børn og unge samt foredrag for forældre og voksne med interesse for børn med særlige forudsætninger.
Formål: At tilbyde et sted hvor børn med særlige forudsætninger kan hente den viden de ikke får i skolen og finde kontakt til ligesindede (min tolkning).
Ungdommens Naturvidenskabelige Forening
Indhold: Forening der tilbyder foredrag, studiebesøg, debatter, workshops, sommerskoler m.m. primært rettet mod gymnasieelever. UNF er desuden drevet 100 % af frivillige unge.
Formål: At fremme interessen for, og kendskabet til, naturvidenskab og teknologi, fortrinsvis blandt unge.
Konkurrencer
Detailhandelens Fagprøvepris
Indhold: Præmiering af de bedste detailhandelsuddannelseselever. Uddeles årligt til de tre bedste elever.
Formål: At skabe et godt image og en øget opmærksomhed om butiksfaget og detailhandelsuddannelserne.
(Ingen hjemmeside. Linket leder til en nyhed om præmieringen)
DTU Robocup
Indhold: Hold konstruerer deres egen selvkørende robot, som skal klare sig igennem en bane. Har både en konkurrence for 6.-10.-klasse og 1.-3. G og en åben konkurrence.
Formål: At øge interessen for robotteknologi og synligheden af studiet på DTU (min tolkning).
European Business Game
Indhold: Et hold af 3-5 personer fra STX eller HHX etablerer en fiktiv virksomhed og skal udforme en forretningsplan mm. Projekterne vurderes først på regionalt plan, derefter nationalt og endelig europæisk.
Formål: At give eleverne et indblik i hvordan virksomheder arbejder i det daglige, samtidig med at virksomhederne tidligt får kontakt til kommende medarbejdere.
First LEGO League
Indhold: Deltagende skolehold konkurrerer om at bygge en LEGO robot, der kan udføre diverse opgaver på en bane. Konkurrencen har lokale turneringer og skandinavisk finale med mulighed for at fortsætte til internationale finaler.
Formål: At øge interessen blandt unge mennesker for teknologi og naturvidenskab og stimulere nutidens unge til at blive fremtidens ingeniører og forskere.
Forskerspirer
Indhold: Gymnasieelever udformer en synopsis til et forskningsprojekt inden for et af fire områder.
Formål: At give mulighed for at fordybe sig i et emne.
Historiekonkurrencen
Indhold: Med udgangspunkt i et emne udformer deltagerne et produkt der belyser en historisk problemstilling.
Formål: At understøtte og motivere elever i gymnasiet og HF til at arbejde med historiefaget på en spændende og kreativ måde.
Science Cup
Indhold: Konkurrence hvor alle deltagende projekter deltager i en innovationsworkshop og virksomhedsbesøg. Herefter afleverer grupper af 3-5 personer en rapport der beskriver et produkt, der skal løse et problem og kunne sælges. Konkurrencen har regionale finaler og en national finale
Formål: At styrke unges innovationskompetencer og at give indsigt i udviklingsprocessen af et færdigt produkt (min tolkning).
Skills Denmark
Indhold: DM i erhvervsskolerelaterede fag. Indeholder en lang række af konkurrencer, der afholdes sideløbende. Derudover indgår også fremvisninger for fag der ikke afholder konkurrencer
Formål: At tilskynde unge mennesker, deres undervisere og arbejdsgivere til at opnå den højeste erhvervskompetence inden for deres faglige område.
Unge Forskere
Indhold: Tredelt naturfagskonkurrence, hvor man indsender et projekt, som kan blive udtaget til en regional semifinale og derefter en national finale. Udover pengepræmier uddeles der også deltagerpladser ved internationale konkurrencer. Finaledeltagere tilbydes yderligere at deltage i en innovationscamp.
Formål: At finde, pleje og udvikle talenter inden for naturvidenskab, teknologi og sundhed.
Venture Cup
Indhold: Innovationskonkurrence for hold, hvor mindst en deltager er forbundet til et universitet i Danmark eller Lund. I løbet af et år skal holdene udvikle en ide og et forretningsgrundlag. Vinderne får opstartsmidler og alle deltagere har mulighed for at modtage vejledning hele vejen igennem forløbet.
Formål: At få så mange studerende som muligt til at overveje en karriere inden for entreprenørskab og at hjælpe med oprettelsen af hurtigt voksende opstartsvirksomheder og at promovere "radical innovation" og karrierer i entreprenørskab.
Olympiader
Biologiolympiaden
Indhold: De 3 bedste besvarelser fra hver deltagende ungdomsuddannelse vurderes, de 30 bedste går videre til en semifinale, de 15 bedste går videre til en finale, hvorfra de fire bedste udvælges til den internationale biologiolympiade (IBO).
Formål (for IBO): In bringing together gifted students, the IBO tries to challenge and stimulate these students to expand their talents and to promote their career as a scientist, so biology talents do not get lost. The Olympiad also is focusing on biology as a beautiful and valuable subject. Many biological topics like ethology and ecology stress the importance of biology for society, especially items such as nature preservation and/or environmental protection. The Olympiad offers the opportunity to compare the syllabuses and educational trends in biology in different countries. This is useful information to improve biology education on a national level. Many institutions are involved in the organization of the national Olympiad: ministry of education, industry, teachers' associations, universities, schools. Contacts between these institutions will lead to a better understanding and communication about their respective activities in the field of biology.
Dansk Datalogi Dyst og International Olympiad in Informatics (IOI)
Indhold: Ved løsning af hjemmeopgaver kvalificerer man sig til en træningslejr, som danner grundlag for udtagelse til en konkurrence i Tyskland og derefter IOI.
Formål (for IOI): The primary goal of the IOI is to stimulate interest in informatics (computing science) and information technology. Another important goal is to bring together, challenge, and give recognition to young students from around the world who are the most talented in informatics (computer science), and to foster friendship among these students from diverse cultures.
Filosofiolympiaden
Indhold: På gymnasierne skriver deltagere et essay, de 20 bedste udvælges til en national finale hvorfra de 2 bedste udtages til en international olympiade.
Formål (for den internationale): To promote philosophical education at the secondary school level and increase the interest of high school pupils in philosophy; to encourage the development of national, regional, and local contests in philosophy among pre-university students worldwide; to contribute to the development of critical, inquisitive and creative thinking; to promote philosophical reflection on science, art, and social life; to cultivate the capacity for ethical reflection on the problems of the modern world; and, by encouraging intellectual exchanges and securing opportunities for personal contacts between young people from different countries, to promote the culture of peace
Fysikolympiaden
Indhold: Konkurrencen er opbygget i flere runder. Efter en indledende runde udvælges 30 deltagere som inviteres til en finale, hvorfra 12 udtages til et videre træningsforløb for til sidst at blive snævret ind til 6 deltagere ved den Internationale Fysikolympiade.
Formål (for den internationale): With the aim of enhancing the development of international contacts in the field of school education in physics.
Geografiolympiaden
Indhold: Konkurrencen er opbygget i flere runder. Efter en finalerunde udvælges deltagere til den internationale Geografi olympiade.
Formål: At fremme elevernes interesse for naturgeografi, geologi og geografi – og naturvidenskab i almindelighed. At anspore især talenterne til at prøve kræfter i et internationalt miljø. At give de deltagende elever mulighed for at opleve et internationalt miljø fyldt med andre unge med interesse for naturvidenskab. At styrke det internationale samarbejde mellem geografer verden over.
Georg Mohr
Indhold: Konkurrencen er opbygget i flere runder, hvor deltagerfeltet gradvist snævres ind hen mod den internationale matematikolympiade, undervejs er der nordisk matematikkonkurrence og Baltic Way konkurrence.
Formål: At stimulere interessen for matematik ved at udfordre de dygtigste elever med opgaver der i sværhedsgrad ligger ud over det de møder i den daglige undervisning. Desuden fungerer konkurrencen som et led i udvælgelsen af deltagere til IMO, Den Internationale Matematikolympiade.
International Linguistics Olympiad
Indhold: Denne olympiade har endnu ikke haft dansk deltagelse, men er udformet som de fleste andre olympiader.
Formål: The IOL pursues the following aims: To promote awareness of language, of the world’s linguistic diversity, and of the essence of linguistics among secondary school students and the general public. To foster adolescents’ skills in logical thinking and the creative application of general knowledge in problem solving. To acquaint students with the nature of the professions in the sciences and technologies of language and advertise these professions as a career choice. To encourage friendly relations, international understanding and a spirit of sporting competitiveness between young people interested in linguistics from all countries. To enhance the co-operation between teachers and experts involved in school linguistics and to motivate the launching of new linguistic contests worldwide. To stimulate the development and growth of the genre of the self-sufficient linguistic problem.
International Astronomy Olympiad
Indhold: Denne olympiade har endnu ikke haft danske deltagere, der har dog været danske observatører i 1998.
Formål: The Olympiad sets itself the aims of: 1) Attracting the most talented young people to professional careers in the field of astronomy. 2) Spreading astronomical knowledge among as many students as possible and improwing the astronomical education. 3) Stimulating the imagination and creativity of children 4) Cultivating a spirit of correctness and friendship.
Kemiolympiaden
Indhold: Konkurrencen er opbygget i flere runder. Efter en indledende runde udvælges 40 deltagere, som inviteres til en 2. runde. Herefter følger endnu 3 runder (uden udskilning) som bruges til at udvælge de fire deltagere ved den internationale olympiade.
Formål (for den internationale): With the aim of promoting international contacts in chemistry. It is intended to stimulate the activities of students interested in chemistry by way of the independent and creative solution of chemical problems. The IChO competitions help to facilitate cordial relations between young adults of different nationalities; they encourage cooperation and international understanding.
Matematik A-lympiaden
Indhold: Hold af 4 gymnasieelever løser opgaver i matematik. Det bedste hold sendes videre til en finale i Holland.
Formål: Ikke angivet. Beskrivelsen fokuserer meget på, at det er åbne opgaver i matematisk modellering og at man kan løse "real world problems"
Science Olympiaden
Indhold: Hold af tre 1. G-elever deltager i en konkurrence i eksperimentiel fysik, kemi og biologi. De to vindende hold sendes herefter videre til en europæisk finale. I Danmark er konkurrencen også kendt som DM i Science.
Formål (for den internationale): to challenge and stimulate gifted science students to develop their talents and to promote their career as scientists. To provide invaluable experience for students who may take part in the International Science Olympiads. To offer the opportunity to compare the syllabi and educational trends in science education within the EU member states which could help improve science education at national levels.
Onlineaktiviteter
Coursera
Indhold: Stor database af onlinekurser udbudt af diverse universiteter fra hele verden. Alle kurserne er gratis og åbne for alle.
Formål: Connecting people to a great education so that anyone around the world can learn without limits.
Khan Academy
Indhold: Webportal med instruktionsvideoer og opgaver inden for en lang række forskellige emner. Brugerens progression er tænkt ind i hvilke opgaver og instruktioner, der gives, således at de stiger i sværhedsgrad og kompleksitet i takt med der svares korrekt på opgaverne.
Formål: Changing education for the better by providing a free world-class education for anyone anywhere.
Project Euler
Indhold: Hjemmeside hvor der hver uge bliver postet et nyt matematisk/datalogisk problem som kan løses på under et minut af en computer. Folk lægger deres løsninger op på hjemmesiden og konkurrerer om at være hurtigst til at løse opgaverne. Bruges også af mange til at lære programmering.
Formål: To encourage, challenge, and develop the skills and enjoyment of anyone with an interest in the fascinating world of mathematics.
Pull-out aktiviteter
Akademiet for Talentfulde Unge Øst
Indhold: Tværfagligt stærke gymnasieelever tilbydes at deltage i foredrag, workshops og andre arrangementer i løbet af et 2-årigt forløb. Undervejs skal de deltage på en akademisk sommer camp.
Formål: Akademiet ønsker at hjælpe unge talenter til at udvikle og styrke deres akademiske potentiale, samt hjælpe dem til at få overblik over deres mange muligheder i fremtiden.
Akademiet for Talentfulde Unge Region Midt
Indhold: Tværfagligt stærke gymnasieelever tilbydes at deltage i foredrag, workshops og andre arrangementer i løbet af et 2-årigt forløb. Undervejs skal de deltage på en akademisk sommer camp.
Formål: Akademiet for Talentfulde Unge vil give gymnasieelever med akademisk potentiale et bredere og mere kontinuert tilbud med intellektuelle udfordringer og erfaringer.
Akademiet for Talentfulde Unge Region Syd
Indhold: Tværfagligt stærke gymnasieelever tilbydes at deltage i foredrag, workshops og andre arrangementer i løbet af et 2-årigt forløb. Undervejs skal de deltage på en akademisk sommer camp.
Formål: At give gymnasieelever med akademisk potentiale et bredere og mere kontinuert tilbud med intellektuelle udfordringer og erfaringer.
EduForce (Junior)
Indhold: Når gymnasieelever kommer på undervisningsbesøg på DTU systembiologi er det elitestuderende fra instituttet, der står for undervisningen. Gymnasieelever med bioteknologi, biologi eller kemi på A-niveau har også mulighed for at fungere som undervisere i forbindelse med EduForce Junior programmet.
Formål: At de unge spirende bioteknologi-interesserede skal udvikle og bruge deres faglighed i et universitets læringsmiljø, de skal trænes i deres formidlings-kompetencer i tæt samarbejde med DTU Systembiologis EduForce team.
ScienceTalenter
Indhold: Sciencetalenter afholder en lang række forskellige arrangementer, som alle fokuserer på at udvikle talenter og/eller talentplejen. Sciencetalenter er dels en interesseorganisation og dels en arrangør af talentarrangementer. De faciliterer mange øvrige aktivitetsudbyderes talentaktiviteter.
Formål: Inspirere undervisere, afholde undervisning og camps for talenter, skabe talentudviklingsmiljøer, facilitere netværk for talenter og skabe dialog og debat om den naturvidenskabelige talentpleje.
Talent med bredde
Indhold: 15 gymnasie og erhvervsskoleelever kommer på besøg på AU Foulum, hvor de lærer om forskning i biologi og udfører forsøg. Efterfølgende formidler de deres nye viden til klassekammerater.
Formål: At udvikle et talentprojekt med fokus både på talenterne og bredden. Udvikle talenter der også er modige, kan indgå i nye sammenhænge og er udadvendte.
Skoleprojekter
BIOTEK på Bagsværd Kostskole og Gymnasium
Indhold: Femåriguddannelse, hvor 8. og 9. klasse er blevet slået sammen med en STX-uddannelse med bioteknologi som studieretningsfag. Fokuserer bl.a. på innovation, studieparathed og tværfaglig synergi.
Formål: At højne det faglige niveau, så BIOTEK-elever i 9. klasse kan modtage undervisning på 1.g niveau. Ved endt uddannelse vil eleverne være i stand til at udvikle egne forsøg.
Den Moderne Græske Tragedie
Indhold: Grundideen er, at talentfulde elever selvstændigt skal stable en forestilling under overskriften Den moderne græske tragedie på benene og samtidig markedsføre den på en innovativ og kreativ måde. Forestillingen skal tage udgangspunkt i den aktuelle økonomiske krise i Grækenland og Europa generelt, men hvad den mere præcist kommer til at indeholde, bestemmer de deltagende elever.
Formål: At udfordre de ”uslebne talenter”, dvs. i mindre grad de åbenlyse akademiske talenter, fagligt (min tolkning).
EduTechLab
Indhold: Gennem projektet udvikles undervisningsmetoderne på Antvorskov Skole ved at videreuddanne lærerne i brug af ny teknik i forbindelse med undervisningen.
Formål: At udvikle alle elevers talenter, udvikling af didaktik i samspillet mellem forskning, praksis og uddannelse og fremtidsorienteret kompetenceudvikling.
Gentofte Biotek
Indhold: Femåriguddannelse, hvor 8. og 9. klasse er blevet slået sammen med en STX-uddannelse med bioteknologi som studieretningsfag. Fokuserer bl.a. på studieparathed, motivation, arbejdsdisciplin, dannelse og samarbejde.
Formål: At understøtte at ethvert barn og enhver ung – med en speciel interesse for naturfag og/eller talent for naturfag, udnytter sine ressourcer og sit potentiale maksimalt. At styrke ethvert barn og enhver ungs mulighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse – i denne sammenhæng en gymnasial naturfagsuddannelse. At styrke børn og unges overgang til gymnasiet – ved at sætte fokus på studierettede kompetencer.